590.ua

Як вибрати мультиварку

Як вибрати мультиварку

Якщо ви потрапили сюди, очевидно, питання, як вибрати мультиварку, став для вас актуальним. Цей невеликий агрегат впевнено займає все нові місця на кухнях. Багато людей, недавно купили мультиварку, з подивом вигукують: як ми раніше без неї обходилися?

А й справді, буквально кілька років тому про це чудо техніки практично нічого не було чутно. Зате сьогодні продаж мультіварок або скороварок займає лідируючі позиції в розряді дрібної побутової техніки.

Почалося все зі звичайною рисоварки. Звичайної, та не зовсім, адже, щоб отримати розсипчастий, але не сирої рис на звичайній плиті, слід проявити чимало терпіння і уваги. Секрет - в правильному співвідношенні рису і води, а також у зміні температури в процесі варіння. Автоматичні рисоварки, які вміють підтримати задану температуру протягом певного часу, стали прообразом сучасних мультіварок.

Спробуємо розібратися, що ж таке мультиварка, які вони бувають, і чи потрібен вам цей кухонний помічник.

 

Види мультіварок - якими бувають і в чому їх особливості

Види мультіварок розрізняються за багатьма параметрами: бренду, потужності, обсягу, типу управління і кількості режимів готування. Принципові відмінності полягають в способі приготування:

  • скороварка
  • повільноварка
  • мультиварка
  • мультікухня.

Окремо згадаємо про тип нагрівального елементу. Це важливо, тому що впливає на енергоспоживання. Звичайні електроваркі оснащені одним або декількома Тенамі. У мультікухне існує можливість використовувати ТЕН як звичайну плиту, про це ми ще розповімо.

Інший вид нагріву - індукційний. Він не є чимось революційним в побутовій техніці, і широко відомий в електроплитках. Великий плюс індукційного нагріву - в економічності витрачання електроенергії. Як ми знаємо, електрика має звичай дорожчати, тому такий фактор має велике значення. Індукційні апарати швидше нагрівають продукт, підтримують більш високу температуру, тому їжа виходить смачніше, і приготування займає менше часу.

 

Відмінності типів мультіварок

Отже, скороварка. Це апарат, в якому приготування їжі відбувається при підвищеному тиску. Тут працюють звичайні закони фізики: при високому тиску вода кипить при підвищеній температурі. Вище температура - продукти готуються швидше. Прилад підходить для тих, у кого зовсім немає часу займатися кухонними вишукуваннями. Натиснув дві кнопки - і через півгодини обід готовий.

Незважаючи на простоту, в мультиварці скороварці вельми успішно можна готувати досить складні страви. У більшості моделей тиск можна відключити, і отримати звичайну мультиварку. Для відведення надлишкового тиску існують спеціальні клапани.

Медленноварка працює як апарат для томління. Вона підтримує невисокі температури, відрізняється невеликими потужностями. Ідеальний прилад, щоб приготувати смачну, соковите запечене м'ясо або овочі, які не втратили вітамінної цінності. На противагу скороварці, повільна приготування вимагає терпіння. Її вибирають ті, хто готовий пожертвувати своїм часом на користь здорової їжі.

Мультиварка - це "універсальний солдат" на вашій кухні. Смажити, варити, парити, випікати - це все до неї. Чим більше функцій - тим дорожче модель. А ще на вартість впливають:

  • тип нагрівача,
  • внутрішнє покриття чаші,
  • спосіб управління,
  • кількість функцій,
  • обсяг і потужність,
  • бренд виробника.

Всі перераховані вище аспекти ми нижче розглянемо докладно, а поки згадаємо про мультікухне.

Особливість цього чуда техніки в тому, що вона може працювати як мультиварка, або виконувати роль нагрівача з використанням стандартної кухонного начиння. Щось на кшталт плити на одну конфорку. Найчастіше мультікухня комплектується відповідними за розміром сковорідками і каструльками, але їх можна підібрати і самостійно.

У чому найбільший плюс мультікухні? Звичайно, в багатофункціональності. По суті, її можна використовувати навіть там, де немає кухонного приміщення як такого. Наприклад, в квартирі готельного типу; відпочинку полудікарскім способом; в гуртожитку, де кухня одна на кілька десятків мешканців. У вас завжди під рукою і сковорідка, і можливість зварити суп, і пиріг спекти можна, не чекаючи черги.

У нашому асортименті є чудові моделі, одна з яких - Redmond SkyKitchen RMK-M 271 - прекрасно ілюструє всі перераховані вище особливості. До апарату додається сковорідка, на якій ви можете приготувати омлет або яєчню на сніданок.

Для цього з корпусу витягають варильну чашу, і піднімають ТЕН. Нагрівач фіксується в заданому положенні, трохи нижче верхнього краю мультиварки. При включенні він розігрівається, на нього можна ставити чайник, сковорідку, каструлю, будь-яку утворює, відповідну по діаметру і типу використання.

Матеріали і безпеку

Розглядати відмінності дизайнів не будемо, тут кожен сам собі визначає ідеальний вид. А ось про матеріали, що застосовуються у виробництві, поговорити варто.

Корпуси мультіварок роблять із пластику або металу. Виглядають зовні і ті, і інші презентабельно, нержавіюча, може бути, сприймається дорожче і солідніше. На функціональність не впливає.

Набагато важливіше, з чого зроблена чаша, адже саме вона контактує з продуктами. Тут можливі два варіанти - харчовий алюміній і сталь. У випадку з індукційним нагріванням використовують тільки сталеві чаші.

Тут же відзначимо, що чим більше сталевих деталей у виробі, тим воно важче. З огляду на, що в більшості випадків мультиварку не переносять з місця на місце, а виділяють їй більш-менш стаціонарне положення на кухні, цей параметр не вважається занадто значущим.

На якість приготування їжі і простоту догляду впливає внутрішнє покриття, а воно може бути:

  • антипригарним;
  • тефлоновим;
  • керамічним.

Перший вид невибагливий в догляді, використовується в недорогих моделях. Він все ж допускає пригорання при недотриманні режимів готування, і з часом може втрачати свої властивості. Тому зараз зустрічаються переважно тефлонові або керамічні покриття. Обидва мають відмінні характеристики, і бояться тільки одного: подряпин. Помішувати їжу, витягувати її з чаші можна тільки силіконовими або дерев'яними предметами. Не варто використовувати навіть звичайні металеві ложки. Ніяке багатошарове тефлонове покриття не витримає дряпання металом.

Мити посуд бажано відразу після приготування. Чи можна це робити в посудомийній машині - зазначено в техпаспорті до кожного виробу.

Відзначимо, що всі вироби сертифіковані, а використані в них матеріали дозволені для контакту з харчовими продуктами.

Потрібно пам'ятати, що мультиварка - електричний прилад. І хоча всі деталі ретельно заізольовані, все ж включати її в мережу слід сухими руками. Прилад з незнімним шнуром вважається більш безпечним.

З метою запобігання від опіків прикривайте паровиводящіх отворів руками, не діставайте гарячу каструлю, і не виймайте тен мультікухні, якщо він ще не охолов.

Раніше існувала думка, що готувати з використанням підвищеного тиску небезпечно, так як скороварка може вибухнути. Поспішаємо повідомити, що інформація безнадійно застаріла. Сучасна техніка оснащена декількома системами захисту - від перегріву, від перевищення заданого тиску. Вбудовані датчики попереджають можливі неприємності, і автоматично стравлюють надлишковий тиск, надлишковий пар і конденсат.

 

Об'єм чаші

Важливий параметр вибору - ємність посуду. мультиварку потрібно вибирати виходячи з кількості їжі, яку ви плануєте готувати. У продажу є моделі об'ємом від 1,5 до 6 літрів. Малий кубок підійде для сім'ї з однієї - двох осіб. Якщо вас четверо - вибирайте апарат на 4-5 літрів.

Принцип зрозумілий - чим більше порцій ви збираєтеся готувати, тим більше посудину вибираємо. Якщо у вас часто гості, прилад ємністю 6 літрів дозволить швидко приготувати плов, голубці або холодець на всіх їдців. Так, така техніка коштує дорожче, але ніяк не більше того часу, яке ви зазвичай проводите на кухні в очікуванні гостей.

 

Потужність

Потужність нагрівального елементу в великій мірі корелює з об'ємом чаші. Це можна пояснити - чим більша кількість їжі готується, тим швидше її потрібно нагріти. Немає сенсу ставити дуже потужний нагрівач на маленький обсяг.

Існують апарати з технологією 3D нагріву, як наприклад, в моделі Polaris EVO 0445 DS. Вони влаштовані таким чином, що нагрівання відбувається рівномірно по всьому об'єму, в результаті їжа готується набагато швидше.

Більш потужні ТЕНи використовуються в приладах з аерогрилем. У них є верхній нагрівач. Приклад - мультікухня DELONGHI FH 1396/1 WH MULTICUISINE. У ній встановлено нижню ТЕН на 1,0 кВт, і верхній - на 1,4 кВт, при обсязі чаші 5 л.

Звертайте увагу не тільки на потужність приладу, але і на максимальну температуру розігріву, це важливо для деяких страв.

режими мультіварок

Режими приготування задаються натисканням кнопки відповідної програми. Побіжно зауважимо, що кнопки можуть бути механічними або сенсорними. У найпростіших моделях використовується до півтора десятка режимів, в самих "наворочених" - понад півсотні. Важливою особливістю є можливість змінювати температурні умови, створювати і запам'ятовувати власні рецепти.

Відзначимо найбільш часто використовувані програми:

  • суп
  • плов
  • гречка
  • гасіння
  • розігрівання
  • Випічка

У деяких апаратах присутня функція обсмажування перед гасінням. Інші дозволяють варити різноманітні каші на воді або на молоці. Приготувати розсипчастий рис перестало бути проблемою, мультиварка - рисоварка впорається з цим завданням ідеально. Існують апарати, які дозволяють розраховувати рецептуру і готувати різні сорти рису!

Готові страви можна зберігати підігрітими протягом декількох годин. Режим випічки підходить для різних видів виробів - від найпростіших бісквітів до хліба.

Мультиварка пароварка допоможе в приготуванні дієтичного меню і деяких страв національних кухонь (чеські кнедлі, азіатські манти).

 

функції мультіварок

Практично будь-яка сучасна мультиварка розрахована на кілька базових функцій, що дозволяє задовольнити більшість запитів домашніх кулінарів. Так, в ній можна варити суп, каші, овочі, тушкувати м'ясо і робити запіканки. Причому все це відбувається з мінімальною участю кухаря, в автоматичному режимі.

У більш просунутих моделях присутні додаткові функції:

  • варіння на пару
  • варіння під тиском
  • приготування йогурту
  • фритюрниця
  • гриль

Деякі програми функціонально підходять не тільки для процесів, зазначених в назві. Наприклад, режим "йогурт" означає підтримку температури до 40 ºC протягом декількох годин. Ті ж параметри підходять для бродіння дріжджового тіста, тому ви цілком можете замісити пиріжки і залишити тісто дозрівати в мультиварці.

Додамо до цього списку перелік технологій, які зроблять приготування ще більш легкою:

  • автоматичне визначення ваги продуктів і, виходячи з нього, часу приготування;
  • 3D контроль температури;
  • 3D нагрів для більш швидкого приготування.

Корисна функція - відкладене початок готування. Припустимо, вранці у вас є півгодини, щоб підготувати і закласти продукти. Вибираєте потрібну програму, і встановлюєте її початок таким чином, щоб страва була готовим до вашого повернення з роботи. Зручно? Не те слово!

Останні досягнення дозволяють управляти мультиваркою у віддаленому доступі. Для цього на ваш смартфон слід встановити утиліту відповідного бренду. З її допомогою ви зможете регулювати процес варіння або гасіння, навіть не перебуваючи вдома (якщо ваша мультиварка сумісна з цією програмою).

Висновки

Прийшовши до висновку, що вам потрібна мультиварка, як вибрати - ми постаралися пояснити. Коротенько підсумуємо.

Мультиварки розрізняються за типом і виду нагрівального елементу.

Чим могутніше апарат, тим швидше приготується їжа.

Вибирати апарат слід за обсягом чаші і кількості вбудованих функцій. Чим більше можливостей закладено в приладі, тим він дорожчий.

В інтернет-магазині 590.ua представлений відмінний асортимент побутової техніки від простих недорогих моделей до багатофункціональних мультікухонь, з вбудованими функціями варіння на пару або в режимі скороварки.

Використання мультіварок економить час на підготовку, дозволяє отримати відмінні результати, і без праці збагатити домашнє меню смачними і корисними стравами.

 

 

100% оригінал
від європейських виробників

Акції!
Подарунки! Знижки!

кожні 2-е тижні щось новеньке

Швидка доставка в будь-яке місто України. Від 5000 грн - до квартири по Києву БЕЗКОШТОВНО

Наші менеджери
найчуйніші і професійні

0
Пусто
Запис близько
близько
Зв'язок з нами
Telegram
Viber
пошта
Телефони