Зробили ремонт на кухні, оновлюєте інтер'єр і не можете визначитися з новою варильною поверхнею? Наші прості поради допоможуть Вам вибрати варильну поверхню з десятків моделей від різних виробників.
Читайте також: 8 дуже корисних порад по облаштування кухні.
Як Ви плануєте встановлювати поверхню?
Усі вбудовувані поверхні для приготування їжі можна розділити на два типи за способом встановлення: залежні та незалежні.
Залежні мають єдине управління з вбудовуваною духовкою, яка йде «в комплекті», і встановлюються строго над нею. Виходить компоновка, аналогічна звичайній плиті, але техніка вбудовується.
Незалежна варильна поверхня може бути встановлена як традиційним способом (над духовкою), так і в будь-якому іншому місці. Наприклад, поверхня встановлюється в стільниці, а духова шафа – на рівні грудей у кухонній шафі. Такі пристрої мають незалежні органи управління.
Варильна поверхня Gorenje ECT 62 W
Варильна поверхня Electrolux EHH 6540 FOK
Варильна поверхня Hotpoint-Ariston TD 640 S (CH) IX / НА
Яке джерело енергії Вам підходить?
Представлені на ринку прилади зазвичай використовують два джерела енергії - природний газ та електрику. Деякі газові моделі можуть використовувати пропан.
Газові поверхні обладнані звичними нам газовими пальниками та вимагають наявності газової магістралі у Вашому будинку. Виготовляються вони із застосуванням емальованої і нержавіючої сталі.
Переваги таких моделей:
- нижча вартість;
- простота використання;
- велика різноманітність дизайнерських рішень;
- достатня безпека за наявності функції «газ-контроль».
Недоліки:
- нижча функціональність у порівнянні з електричними;
- наявність продуктів розпаду при згорянні газу;
- менш ефективне використання енергії, що виділяється;
- необхідність влаштування підведення газу;
- досить складна та відповідальна установка.
Електричні поверхні можуть мати пальники різних типів - традиційні спіралі, потужні швидко нагріваються, із застосуванням галогенових ламп, а також індукційні. Як матеріали використовується нержавіюча сталь та склокераміка. Це більш технологічні вироби, що відбивається на їх плюсах та мінусах.
Варильна поверхня Hotpoint-Ariston PF 604 IX / НА
Варильна поверхня Hansa BHEI 60130010
Варильна поверхня Gorenje E 6N1 BX
Переваги електричних поверхонь:
- висока функціональність, можливість програмування, роботи з таймеру тощо;
- відсутність шкідливих виділень у повітря;
- велика економічність (особливо це стосується індукційних конфорок);
- можливість використання існуючої електричної проводки в будинках нової будівлі;
- Стильний зовнішній вигляд;
- простота установки приладу
- висока безпека у використанні.
Недоліки таких пристроїв:
- висока вартість та дорожчий ремонт;
- деякі обмеження у використанні склокерамічних поверхонь;
- додаткові вимоги до посуду (рівне дно, лише феромагнітні матеріали для індукційних конфорок);
- необхідність прокладання потужної проводки в будинках старої споруди.
Більш гнучким варіантом розв'язання можливо покупки варильної поверхні комбінованого типу, яка поєднує в собі переваги газових та електричних приладів.
У такому випадку Ви не залежатимете тільки від одного джерела енергії, зможете використовувати будь-який посуд і готувати страви зручним для себе способом.